Kuchyně na Ibize

Ibiza dnešních dní je místem, kde se již rozhodně nevaří pouze místní speciality, ale dát si tady turisté mohou prakticky cokoliv. Výjimkou rozhodně není ani fast food, tedy klasické hamburgery anebo hranolky. Popravdě řečeno ale většina turistů, kteří na Ibizu dorazí, jsou zvědavi na místní kuchyni. Ibiza jako taková je pochopitelně ovlivněna hlavně kuchyní španělskou.

Vychutnejte si na své dovolené místní speciality

To znamená, že většinu jídel, která jsou zde servírována, lze dostat i v ostatních částech Španělska, a to i pevninského. Španělskou kuchyni jako takovou lze rozdělit na kuchyni různých částí, a to katalánskou, baskickou, kastilskou a další. Nejčastěji se v této kuchyni používá ingrediencí typu rajčat, olivového oleje, paprik a v neposlední řadě i česneku. V přímořských oblastech, a tedy i na Baleárských ostrovech je zvykem vařit co nejvíce z různých mořských plodů. Vnitrozemské oblasti preferují různé druhy masa. Asi největší specialitou, kterou určitě seženete v osobitém provedení i na Ibize, je stoprocentně paella. Jedná se o směs rýže s různými druhy masa.

A co rybí maso?

Na Ibize je pochopitelně nejvíce zastoupeno maso rybí. Pro turisty z České republiky je poměrně neobvyklá zejména studená polévka zvaná gazpacho. V horkém létě je podávána tato polévka jako naprosto ideální druh osvěžení. Klasickou španělskou specialitou je bezesporu také tapas. Jde o jednohubky, které nabízejí prakticky to, co je momentálně v daném prostředí k dispozici. Poměrně často jsou tyto jednohubky vyráběny z oliv, klobásek anebo z kousků masa. Často se k jejich výrobě používá také sýr a různé druhy zeleniny. Klasickým produktem pocházejícím z Baleárských ostrovů je třeba sobrasada- tradiční pomazánka s mletým masem.

Jídlo na Ibize si vychutnejte

Typickou specialitou jsou také tumbet. Jedná se o zepečené misky, v nichž jsou papriky, brambory a lilek. Dalšími pokrmy jsou různé rýžové variace s rybami. Nejslavnějším dezertem, který je ve většině restaurací na Ibize k mání, je Ensaimada. Tato houska formovaná do spirály je ještě navíc posypána moučkovým cukrem. Ibiza je také proslavená dezertními víny. Jinak každý Španěl miluje poměrně silnou kávu, kterou začíná je obvyklý den. Ke kávě většinou volí k zakousnutí něco dobrého, nicméně menšího. Typickým příkladem je třeba křupavá bageta s domácí paštikou anebo malé sladké koláčky. Ve výběru piva mají turisté také poměrně volnou ruku. Na Ibize se dá sehnat většina světových značek a i několik domácích piv.

Přeposlat Tisknout

Další země:
vyberte zemi...
TOPlist